ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Αναλυτικές πληροφορίες για πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα  
από το 19ο ως τον 20ο αι. 
θα βρείτε στην 
"Ψηφιακή Χάρτα Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Βορείου Αιγαίου".
Καταγράφηκε και διασώστηκε (σε ψηφιακή μορφή) ένα σημαντικό κομμάτι 
της παραγωγικής ιστορίας των νησιών Λέσβου και Χίου, μέσα από  γραπτές ιστορικές πηγές και αρχεία, συνεντεύξεις, φωτογραφικό υλικό, videos, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις. 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

30 επαγγέλματα που θα «εξαφανιστούν» μέχρι το 2020

Σε μια πρωτότυπη έρευνα προέβη η Σχολή Διοίκησης 
της Μόσχας στο Σκόλκοβο. Αξιολογώντας τις εξελίξεις στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα συνέταξε έναν πρωτότυπο κατάλογο με τα 100 νέα επαγγέλματα αλλά και 30 επαγγέλματα που προβλέπεται … η εξαφάνισή τους, καθώς σε δέκα χρόνια η δομή της αγοράς θα έχει αλλάξει.

Οι βασικές τάσεις

Μετά από έρευνα που έγινε σε συνεργασία με 2000 ειδικούς, ο «Άτλας των νέων επαγγελμάτων», περιλαμβάνει 19 βασικούς κλάδους και τεχνολογικούς τομείς (από την ιατρική και τις βιοτεχνολογίες μέχρι τις κατασκευές και τη βιομηχανία προϊόντων για παιδιά), ενώ έχουν αναλυθεί οι σημαντικότερες αλλαγές και οι νέες τεχνολογίες οι οποίες 
θα οδηγήσουν στην εμφάνιση νέων επαγγελμάτων από το 2020 και μετά.
Η ζήτηση βέβαια σε αυτά τα «νέα επαγγέλματα», θα εξαρτηθεί από το βαθμό επιτυχίας της τεχνολογικής ανάπτυξης στη χώρα και στον κόσμο (χωρίς παγκόσμιους πολέμους, παγκόσμιες καταστροφές, εσκεμμένη καθυστέρηση της ανάπτυξης τεχνολογιών).

 Τα 30 επαγγέλματα που εξαφανίζονται

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι ορισμένα επαγγέλματα θα εγκαταλείψουν την αγορά υπό την πίεση των αυτοματοποιημένων και ρομποτικών συστημάτων. 

Το Σκόλκοβο «καταδίκασε σε θάνατο» τη βιομηχανία χαρτοπολτού και χαρτιού, τις εκδόσεις, τα αρχεία και 
τις βιβλιοθήκες, καθώς και τα ταχυδρομεία.
Όπως προβλέπουν οι ειδικοί, ως το 2020 θα εξαφανιστούν από την αγορά ο ταξιδιωτικός πράκτορας, ο κειμενογράφος, ο ομιλητής, ο αρχειοθέτης, ο ράφτης, ο τεχνικός ανελκυστήρων, ο ταχυδρόμος, ο πρακτικός μηχανικός 
που χειρίζεται ή παρακολουθεί κάποια μηχανή.
Μετά το 2020, στα περιττά επαγγέλματα θα συμπεριληφθούν οι θυρωροί και επιστάτες, οι εργοδηγοί, ανθρακωρύχοι, δημοσιογράφοι, λογιστές, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, νομικοί σύμβουλοι, ακόμη και οι τροχονόμοι.
«Μια από τις βασικές αιτίες της εξάλειψης των επαγγελμάτων, είναι η αυτοματοποίηση της διαδικασίας, αλλά αυτό δεν μειώνει την απασχόληση», 
διευκρινίζει ο Λουξά.
«Ο κόσμος μεταπηδά σε άλλες ειδικότητες που προϋποθέτουν πιο λεπτή φύση εργασίας και οι οποίες προηγουμένως δεν υπήρχαν», συμπληρώνει.