Οξέα:
έχουν ξινή γεύση
(όπως του ξιδιού και του λεμονιού),
αλλάζουν το χρώμα των δεικτών,
επιδρούν σε άλατα και μέταλλα
και τα διαλύματά τους,
είναι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος!
Οξέα απλά και ακίνδυνα
που συναντούμε καθημερινά είναι:
το κιτρικό οξύ (φρούτα και λαχανικά),
που συναντούμε καθημερινά είναι:
το κιτρικό οξύ (φρούτα και λαχανικά),
το ασκορβικό οξύ (η γνωστή μας βιταμίνη C,
το ξίδι (περιέχει οξικό οξύ σε αναλογία 5%),
το ανθρακικό οξύ (στα ανθρακούχα αναψυκτικά),
το γαλακτικό οξύ (στο φρέσκο γάλα).
βάσεις:
έχουν καυστική ή πικρή γεύση,
αλλάζουν το χρώμα των δεικτών,
αντιδρούν με τα οξέα,
τα διαλύματά τους είναι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος.
Βάσεις συναντούμε:
στα απορρυπαντικά, στο σαπούνι, στην οικιακή αμμωνία (σόδα).
στα απορρυπαντικά, στο σαπούνι, στην οικιακή αμμωνία (σόδα).
Είναι χρήσιμες ουσίες για την απομάκρυνση από τα ρούχα λεκέδων
που οφείλονται σε λίπη.
Πολλές οδοντόκρεμες είναι φτιαγμένες με συστατικά που περιέχουν κάποια Βάση.
Βάσεις χρησιμοποιούμε στην παρασκευή λιπασμάτων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Tα οξέα "εξουδετερώνουν" τις βάσεις
και το αντίστροφο!
Άλατα:
ουσίες που παράγονται από την ανάμειξη
βάσεων + οξέων
ΚΛΙΚ ΕΔΩ |
Εξασκήσου παίζοντας...
ΚΛΙΚ ΕΔΩ |