ΟΞΕΑ-ΒΑΣΕΙΣ-ΑΛΑΤΑ



Οξέα:  
έχουν ξινή γεύση  
(όπως του ξιδιού και του λεμονι­ού), 
αλλάζουν το χρώμα των δεικτών
επι­δρούν σε άλατα και μέταλλα 
και τα διαλύματά τους,
είναι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος!


Οξέα απλά και ακίνδυνα 
που συναντούμε καθημερινά είναι: 

το κιτρικό οξύ (φρούτα και λαχανικά), 
το ασκορβικό οξύ (η γνωστή μας βιταμίνη C,
το ξίδι (περιέχει οξικό οξύ σε αναλογία 5%), 
το ανθρακικό οξύ (στα ανθρακούχα αναψυκτικά), 
το γαλακτικό οξύ (στο φρέσκο γάλα).



 
βάσεις:
έχουν καυστική ή πικρή γεύση, 
αλλάζουν το χρώμα των δεικτών, 
αντιδρούν με τα οξέα,  
τα διαλύματά τους είναι αγωγοί του ηλεκτρι­κού ρεύματος.



Βάσεις συναντούμε:
στα απορρυπαντικά, στο σαπούνι, στην οικιακή αμμωνία (σόδα).


Είναι χρήσιμες ουσίες για την απομάκρυνση από τα ρούχα λε­κέδων 
που οφείλονται σε λίπη.

Πολλές οδοντόκρεμες είναι φτιαγμένες με συστατικά που περιέχουν κάποια Βάση.

 Βάσεις χρησιμοποιούμε στην παρασκευή λιπασμάτων.
 --------------------------------------------------------------------------------------------------

Tα οξέα "εξουδετερώνουν" τις βάσεις 
και το αντίστροφο!





Άλατα: 
ουσίες που παράγονται από την ανάμειξη 
βάσεων + οξέων 




ΚΛΙΚ ΕΔΩ


Εξασκήσου παίζοντας...
ΚΛΙΚ ΕΔΩ